A ode mnie pójdzie: Cormac McCarthy - The Road ('Droga') - Ojciec i syn w postapokaliptycznej ameryce. Alice Sebold - The lovely bones ('Nostalgia Anioła') - Historia zgwałconej i zabitej 14 latki w niebie. Nevil Shute - On the Beach ('Ostatni brzeg') - Wybrzeże Australii które przeżyło wojnę atomową. Stieg Larsson - Men who hate women ('Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet'), The girl who played with fire ('Dziewczyna, która igrała z ogniem'), The Air Castle that Blew Up ('Zamek z piasku, który runął') - Trylogia, jeden z ostatnich bestsellerów wśród thrillerów Nicky Cruz - Run baby run ('Nicky Cruz opowiada') - Ciekawa, lekko religijna książka o gangach w Nowym Yorku.
Zbiór opowiadań-horrorów tego pana, bardzo sycące podczas czytania, przedstawione światy i obrazy w których nic nie jest takie jak do końca się wydaje, poszczególne sceny są przedstawione z punktu widzenia wielu osób, co znacząco poprawia jakość wchłanianego tekstu(szczerze mówiąc mi bardzo odpowiadał taki tryb narracji...jest świeeeetny ). Sam świat przedstawiony bardzo intryguje, ciekawi i sprawia że czytelnik woła o więcej. Poszczególne opowiadania są bardzo luźno ze sobą powiązane, ale możliwość spotkania bohaterów w wielu sytuacjach jakoś wyjątkowo cieszy, a przemyślenia postaci wciągają bardziej niż mógłbym się tego spodziewać.
Muszę przyznać że oglądając okładkę wydawało mi się że to nie może się udać, upiorny święty mikołaj, zombi w sceneriach westernu? Co to sałatka owocowa, im więcej różnorodności tym lepiej, i rzeczywiście miałem racje...wydawało mi się. Opowiadania się wyjątkowo przemyślane, nie odczówa się tu efektów pisania na siłę, czy jakiejś wyjątkowo twórczej sieczki. Proste i wzbudzające uczucie niepokoju, ukazują mroczne strony, jak i największe akty desperacji istot ludzkich.
Nie polecam jednak osobą które dość łatwo popadają w moralny niepokój, "Nic co ludzki nie jest nam obce"...czy aby na pewno ?
Wie ktoś może czy jest horror dziejący sie na kole podbiegunowym lub antarktydzie ? Strasznie lubie takie klimaty . Coś w stylu filmu The Thing (1982), albo gry Penumbra. Dla nie znających gry : Akcja programu rozgrywa się na Grenlandii, w opuszczonym kompleksie badawczym, który został opanowany przez dziwne i bardzo niebezpieczne stwory. uwięziony w przerażającym, podziemnym kompleksie szuka informacji na temat swojego zmarłego ojca.Zostaje zainfekowany wirusem, który w każdej chwili może sterować jego zmysłami. Otoczony przez wrogów, musi stawić czoła nie tylko czyhającym nań niebezpieczeństwom, ale również przygotowanym przez autorów zagadkom, które ujawniają kolejne fragmenty tajemnicy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum